2017. június 24. szombat, Iván napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
21 érdekesség a londoni olimpiáról!
Írta: londoniolimpia2012.info    2012. július 27.

Összegyűjtöttük Nektek a 21 legkülönlegesebb informáicót a ma este induló londoni olimpiáról!

1. A londoni Olimpián 26 sport 39 ága vesz részt.

2. Ezúttal 204 nemzet képviselteti magát az Olimpián. Különleges helyzet állt fenn a Holland Antillák 2 sportolójánál: mivel hazájuk olimpiai tagsága megszűnt, ők ketten egyéni versenyzőként indulhatnak.

3. Magyarországot 21 sportágban 158 sportoló képviseli.

4. A magyar olimpiai csapatban 14 olimpiai bajnok található, közülük tizenketten címvédők.
5. A legoptimistább olimpikon, az asztaliteniszező Tóth Krisztina szerint legalább 9 aranyéremmel térnek haza a sportolóink.

6. A legfiatalabb magyar olimpikon mindössze 15 éves:Szilági Liliána, úszó. Az ifjúsági Európa-bajnok pillangóúszó családi hagyományokat folytathat Londonban: nagypapája, a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső is itt debütált először Olimpián!

7. Az úszóké a legnépesebb magyar küldöttség: összesen 32 versenyző áll startkőre.

8. Az Olimpia – tetszik, vagy nem – egy gazdasági vállalkozás is: az óvatos becslések szerint naponta több mint 350 ezer külföldi látogatót várnak, akik több mint 11 milliárd fontot költenek majd el az ott tartózkodásuk alatt.

9. 4 évvel ezelőtt, a pekingi Olimpián a házigazda kínai csapat végzet az éremtáblázat élén: akkor 639 sportolóval indultak, 51 arany, 21 ezüst, és 28 bronzéremmel büszkélkedhettek. Idén “csak” 396 sportolót küldenek Londonba – közülük 29-en Pekingban is győzedelmeskedtek.

10. London az első város, amely harmadik alkalommal rendezhet Nyári Olimpiát. Korábban 1908-ban és 1948-ban is ők adtak otthont a sporteseménynek.

11. A 2012-es Olimpia rendezési jogáért olyan városok pályáztak, mint Havanna, Isztambul, Madrid, Moszkva, Lipcse, New York, Párizs, Rio de Janeiro, illetve a győztes, London.

12. Elképesztő mennyiségű (és persze minőségű) beruházásal készültek az Olimpiára: Londonban három zónát alakítottak ki, ezek foglalják magukba a sportlétesítményeket: az Olimpiai zónát, a folyami zónát, illetve a központi zónát.

13. Az olimpiai falu 17.320 sportolónak ad majd otthont.

14. A 45 hektáros Olimpiai Parkban 525 madárházat és 150 denevérdobozt is elhelyeztek a környezettudatosság jegyében.

15. A londoni Olimpiai Stadiont, amely a Stratford városrészben kapott helyet, 2008. május 22-én kezdték el építeni – természetesen az előkészületek már 2007-ben elkezdődtek. A hatalmas létesítmény 80 ezer néző befogadására alkalmas. 2017-ben itt rendezik majd meg az Atlétikai Világbajnokságot is.
A másik legfontosabb helyszín a legendás Wembley stadion lesz, amit a közelmúltban teljesen újraépítettek. 90 ezres ülésszámával Európa második legnagyobb tetővel borított stadionja.

16. A szervezők becslése szerint több mint 8 millió jegyet lehet váltani a rendezvényekre, többségükben 20 font alatti áron, ám a nyitó ünnepségre 2012 fontos belépőket is vásárolhattak az érdeklődők. Akad néhány sportverseny, amely jegy nélkül is megtekinthető, ilyen a maratoni futás, a triatlon, és az országúti kerékpározás.

17. Az Olimpia logójának tervezésére pályázatot írtak ki, melynek győztese Wolff Olins lett. Alkotásáért 400 ezer fontot kapott. Az Olimpiák történetében most először ugyanaz a logója a “sima” Olimpiának és a Paralimpiának is.

18. A logóval kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot. Többek között Irán is tiltakozását fejezte ki, mert az eredetileg 2012-t formáló alakzatokból könnyedén kirakható a ZION szó, amit Jeruzsálem megnevezésére is használnak, de Salamon templomára is utalhatnak vele. Irán zsidó konspirációt sejtett a logó mögött, és az esemény bojkottjával fenyegette a szervezőket.

19. Az Olimpia kabalaállatai Wenlock és Mandeville lettek. Egyikük Much Wenlockról, az újkori olimpiák előfutárának helyszínéről, másikuk Stoke Mandeville-ről, az első paralimpia egyik helyszínéről kapta a nevét. A kabalákat több mint száz tervező munkái közül válogatták ki, és Michael Murpurgo írta meg a történetüket, amelyhez animációs filmet is készítettek.

20. A terrorveszély miatt 18 ezer katona védi az olimpiai létesítményeket, rendezvényeket. Többek között a sajtó képviselőit szállító buszokra is felszáll egy-egy felfegyverzett biztonsági őr.

21. Minden idők legeredményesebb olimpikonja az amerikai úszófenomén, Michael Phelps: eddig 14 arany és 2 bronz érmet nyert.

Forrás: Londoni Olimpia 2012

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: