2017. június 26. hétfő, János és Pál napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Vigyázzon a hitelkártyával BAR lista lehet a vége
Írta: kakukk.ro    2014. február 03.

A bankok ügyes reklámozásának köszönhetően a forgalomban lévő hitelkártyák száma folyamatosan növekszik, hiszen csak a kamatmentes használhatóságot és az egyéb kedvezményeket hangsúlyozzák hirdetésikben. Sajnos a hitelkártyák árnyoldalaival a tulajdonosok csak akkor szembesülnek, amikor már használták a kártyájukat, és nem előbb.A hitelkártyák legnagyobb vonzereje a kamatmenetes vásárlást lehetővé tevő általában 45 napos időszak. Sokan azt gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy minden egyes vásárlás után 45 napjuk van a levet pénz visszafizetésre, pedig ez koránt sincs így. A 45 nap egy adott hónap első napjától a következő hónap 15. napjáig érvényes, tehát ha 31.-én vásároltunk valamit a hitelkártyával, 14 napunk marad a felvett összeg visszafizetésére. Ha a visszafizetés nem történik meg, a bankok szerint csak nagyon alacsony, havi 2,5 – 3 százalékos kamatot számolnak csak fel, ami ugyan első hallásra tényleg minimálisnak tűnhet, viszont a tények azt mutatják, hogy ez a kamatszint az évi 35 -40, sőt az 50 százalékot is elérheti, ami már lényegében a kétszerese egy átlagos folyószámlahitel kamatának. Azt is kevesen tudják, hogy a készpénzfelvétel nem tartozik bele a 45 napos kamatmentes időszakba, azonnal a felvétel időpontjától számítva kamatozik a rendkívül magas kamattal.

A hitelkártya tulajdonosok többsége nincs tisztában ezekkel a szabályokkal, és ha a készpénzfelvételeket nem is nézzük, sokan csúsznak ki az úgynevezett 45 napos határidőből. Innentől ketyeg a magas kamat, amit ha késedelmes befizetés is követ, akkor a bank még havi 3500 Ft késedelmi díjat is kiszámláz, és a végén a hitelkártya tulajdonos egy végeláthatatlan adósságspirálban találhatja magát, és ha szerződésben foglaltak szerint nem fizet valaki, könnyen a BAR listán találhatja magát, amire sajnos egyre több példa is van.

A BAR lista, vagy jelenlegi nevén KHR lista az olyan ügyfelek adatait tartalmazza, akik 90 napot túllépve, a minimálbér éppen hatályos összegét meghaladóan vannak tartozásban valamely magyarországi pénzintézetnél. A BAR listára felkerülő személy azonnal aktív státuszba kerül, ami azt jelenti, hogy egyetlen hazai pénzintézetnél sem kaphat hitelt. Felmerülhet a kérdés sokakban, hogy hitel BAR listásoknak passzív státuszban elérhető-e, erről és sok már nehéz kérdésről a hitel-center.hu oldalán sok hasznos információt találhatnak meg az érdeklődők. Mindent összevetve a hitelkártyák csak azoknak ajánlható, akik biztosan be tudják tartani a visszafizetési határidőket, és készpénzfelvételre nem használnák a kártyát, ellenkező esetben meglehetősen veszélyes eszköz is lehet.

További pénzügyi és hitelezési információt olvashat a hitel-center weboldalán, ahol néhány devizahitellel kapcsolatos videót is láthat.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: