2017. július 21. péntek, Dániel és Daniella napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Téli gumi nélkül fizet-e a biztosító?
Írta: kakukk.ro    2015. december 09.

Az átmeneti hónapokban számtalanszor hallani a téli gumi fontosságáról. Amint a hőmérséklet tartósan is hét fok alá csökken, a nyári abroncs már nem képes megteremteni a biztonságos közlekedés feltételeit, tehát nélkülözhetetlen a csere. Bár hazánkban nem írja elő törvény kötelező jelleggel ezt, de ha nem szeretnénk már az első fagyos, ködös reggelen az árokban kikötni, akkor megéri mihamarabb felkeresni a szervizt.

Téli gumi nélkül fizet-e a biztosító?

Mindez nem csak a balesetveszélyes szituációk, a személyi sérülések miatt lényeges, hanem bizony a keletkező anyagi kár apropóján is. A netrisk.hu információi szerint a kötelező felelősség biztosítás ugyan fizet, ha nem a megfelelő gumival okozunk balesetet, de a Casco esetében megéri az apró betűs részt is átolvasni.

Csak téli gumival guruljon az utakra!

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a téli abroncs használatának fontosságát, ugyanis annak anyagösszetétele és felületi kialakítása merőben különbözik a nyári gumikétól. Magasabb szilika tartalom, méretes lamellák és barázdák- röviden ennyivel jellemezhetnénk a téli gumikat, ám az előnyök ezeken messze túlmutatnak.

Az évszaknak megfelelő abroncsok lehetővé teszik az aquaplaning ellenállás tökéletes megvalósulását, de a tapadás, az úttartás is kiválónak bizonyulnak még jeges, havas útviszonyok között is. Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a nem megfelelő gumikkal nedves körülmények között duplájára is nőhet a féktávolság, ez pedig gyakran vezet balesetveszélyes szituációk kialakulásához.

Kötelező vagy Casco?

A költségek tekintetében sokan választják a kötelező biztosítást, mely- miként nevéből is adódik- minden autós számára kötelező. Ha viszont saját autónk is megsérül az általunk okozott balesetben, akkor annak javíttatását muszáj lesz zsebből állnunk. Ugyan fizet a biztosító a vétlen félnek akkor is, ha nem megfelelő abroncs volt az okozó gépjárművön, de a későbbiekben ez biztosan hatással lesz az ügyfélként történő minősítésünkre, és ezáltal a díjfizetés mértékére is.

Nincs ez másként ez Casco esetében sem, bár ekkor a sérülés helyreállítása fizethető biztosítás igénybevételével. A vonatkozó jogszabály azt is említi, hogy amennyiben baleset a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapotára vezethető vissza, úgy a kártérítési összeg megtérítését is követelheti a biztosító az ügyféltől. Fontos tehát, hogy kopott, az előírásoknak és az évszaknak nem megfelelő gumival soha ne guruljunk az utakra, ennek ugyanis baleset esetén a szokványos költségeken túl további anyagi vonzata is lehet. Casco esetében egyenesen mentesülhet is a biztosító a fizetés alól, ha az ügyfél által okozott baleset összefüggésbe hozható a nem megfelelő gumihasználattal.

Téli gumi nélkül ne induljon útnak!

A környező országokban sok helyen kötelező a téli gumi használata, sőt, egyes területeken a hólánc is előírt. Nálunk sajnos még mindig sokan vannak, akik a nyári gumival szeretnénk átvészelni a téli hónapokat. A probléma ezzel mindössze annyi, hogy nem csak saját életüket teszik kockára, hanem azokét az autósokét is, akik odafigyelnek a gépjármű megfelelő állapotára, beleértve természetesen az évszaknak megfelelő gumihasználatot.

Ma akár már arra is lehetőség nyílik, hogy a cserére szoruló téli gumi szettet személyi kölcsön segítségével fizessük ki, tehát nem jelenthet gondot a beszerzés. Felelős autósként fontos, hogy a gépjármű megfelelő műszaki állapotára is ügyeljen, ezzel elkerülhetőek a kockázatok az utakon. A gumicsere időszakában ne feledkezzen meg arról sem, hogy a biztosítóváltás most aktuális! Amennyiben kedvezőbb lehetőséget talált, úgy a határidőket mindenképpen tartsa, nehogy lemaradjon a váltásról!

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: