2017. július 21. péntek, Dániel és Daniella napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Egy védőpajzs amivel be biztosíthatja a vállalatát
Írta: kakukk.ro    2016. január 29.

A gyártók és a forgalmazók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szoftverlicencek ellenőrzésére. Egyre gyakrabban beszélhetünk szoftverlicenc-auditról, amikor a gyártók az általuk készített szoftverek licenceit igyekeznek ellenőrizni.

Mivel a felhasználó és a gyártó között létrejövő szerződést ezt lehetővé teszi számukra, így érthető módon élnek ezen jogukkal. A gyártók nagyon sok esetben saját maguk saját erőforrással végzik a szoftverlicenc-audit lebonyolítását, de arra is van példa, hogy külsős céget bíznak meg a feladattal – mondja az ipr.hu szakembere. Egyértelműnek látszik az a piaci törekvés, hogy a gyártók és a forgalmazók lépéseket tesznek a saját gazdasági érdekeik védelmében.

Egy védőpajzs amivel be biztosíthatja a vállalatát

Az európai piacon a szoftverek fele tekinthető úgynevezett alullicencelt szoftvernek, ezek azok a szoftverek, amelyen nem rendelkeznek megfelelő licenccel és jogi háttérrel. Ez az arány első hallosra igen magasnak tűnik, de reprezentatív adatként nem tekinthetünk rá; mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a megfelelő szoftverlicenc-audittal nem rendelkező szoftverek arányát gyakorlatilag képtelenség megbízhatóan megállapítani, másrészről pedig Európa egyes államai között jelentős eltérések mutatkoznak.

A Business Software Alliance adatai alapján arra következtethetünk, hogy Európa nyugati országaiban a nem megfelelő licenccel rendelkező szoftverek aránya nagyjából egyharmados, míg a kelet-európai országokban a kétharmadot közelíti. Ebből adódóan megállapíthatjuk, hogy a keleti országokban folytatott szoftverlicenc-audit ellenőrzések nagyobb valószínűséggel tárnak fel szabálytalanságokat.

Általánosságban ki kell jelenteni, hogy egy büntetéssel járó szoftverlicenc-audit egy kis cég és egy nagyvállalat esetében is komoly fejfájást okozhat. A büntetések arányosak lehetnek, így a kis cégeket és a nagyvállalatokat is érzékenyen érintheti egy rosszul elsült ellenőrzés. A nagyvállalatok esetében az esetleges csalás napvilágra kerülése komoly presztízsveszteséggel is járhat, így esetükben még inkább indokolt a licencekkel kapcsolatos odafigyelés. A rossz hírnév érintheti a vásárlói hajlandóságot is, de ennél nagyobb jelentőséggel bírhat a partnerek bizalmának elvesztése; vajon melyik partnercég bízik feltétel nélkül egy olyan vállalatban, amelyek ügyletei visszásak és rendezetlenek?

Szerencsére a piac megbocsátó e tekintetben, ugyanis az esetek többségében, de legalábbis jelentős részében nem a csalás, hanem a könnyelműség vezet a problémákhoz – mondja a szakember. Gyakran a vállalat irányítása hibázik, de az is előfordul, hogy egy-egy rosszul tájékoztatott alkalmazott okoz galibát.

Egyetlen vállalat sem tehet legális lépéseket annak érdekében, hogy a szoftverlicenc-audit őt ne érintse. Az egyetlen dolog, amit megtehet, az a szoftverlicencek által megkövetelt szabályozás maradéktalan betartása. Ha erre kellő figyelmet fordít, nincs mitől tartani és nem várható semmilyen büntetés. És ebben a nagy felhasználók nincsenek is kizárólag magukra utalva! Az IPR-Insights segít ügyfeleinek felkészülni a gyártói auditra, feltárja az összes hiányt (igény esetén segít megszüntetni), és ha kimutatása téves, (a szerződésben rögzített összeghatárig) fizeti a különbözetet! A vállalt pénzügyi garancia fedezetére a cég felelősségbiztosítással rendelkezik.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: