2017. június 26. hétfő, János és Pál napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Medve támadt két pásztorra Hargita megyében
Írta: kakukk.ro    2013. április 22.

Medve támadt két pásztorra vasárnap este a Hargita megyei Bélbor térségében; az egyik pásztor meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.A hatóságokat a sebesült 49 éves pásztor riasztotta, akinek sikerült kiszabadulnia a vadállat karmai közül. A férfit súlyos mellkasi sérülésekkel és eltört karral szállították a maroshévízi kórházba, ahol éjszaka megműtötték.

Vasárnap este rendőrök, csendőrök és erdészek indultak a másik pásztor keresésére, de a nehéz terepviszonyok miatt kénytelenek voltak hétfő reggelig felfüggeszteni a műveletet. Hétfőn mintegy harmincan vonultak a Bélbor környéki hegyekbe, ahol a pásztorok legeltettek. Az 59 éves pásztort már holtan találták meg.

A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság hétfőn a Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyását kérte a vadállat kilövéséhez. Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai részlegének igazgatója az MTI-nek elmondta, ha Oroszországot nem számítjuk, Európa vadon élő medveállományának mintegy hatvan százaléka található Romániában. Ez becsült adat, hiszen a medvék pontos számon tartása rendkívül nehéz.

A WWF igazgatója szerint Székelyföldön is sok medve él, de nem a székely megyék rendelkeznek a legjelentősebb romániai medveállománnyal. Csibi Magor azt is elmondta, a medvék életmódja is jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A nagyragadozó élőhelyei beszűkülőben vannak, ezért a fiatal egyedek gyakran a lakott területek közelében próbálják beszerezni a táplálékot kukázással, vagy háziállatok támadásával.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: