2017. június 26. hétfő, János és Pál napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
A magyar nyelvhasználat ellen ítélt a Kolozs megyei táblabíróság
Írta: MTI    2013. május 10.

Megsemmisítette a Kolozs megyei táblabíróság a romániai diszkriminációellenes hatóság határozatát, amelyben az a magyar feliratok hiányáért marasztalta el a tordaszentlászlói (Savadisla) rendőrséget - közölte az MTI-vel pénteken Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.

A magyar többségű község rendőrsége ellen a hollandiai székhelyű Európai Magyar Emberjogi Alapítvány tett panaszt 2010-ben a magyar közösség nyelvi jogainak megsértése miatt. A szakhatóság diszkriminációnak minősítette azt, hogy a községi rendőrség a közérdekű információkat kizárólag román nyelven tüntette fel hirdetményein, és az épületen is csak románul szerepel a "rendőrség" felirat.

A CNCD 2011-es határozata figyelmeztetésben részesítette a tordaszentlászlói rendőrséget, és felszólította a kétnyelvű feliratok pótlására.

A Kolozs megyei rendőrség közigazgatási bíróságon támadta meg az elmarasztaló határozatot: ebben az ügyben született első fokon ítélet, amelynek indoklását még nem tették közzé - magyarázta a CNCD elnöke.

Az esetről a helyi sajtó és az országos Adevarul című országos lap is beszámolt, azt állítva, hogy a CNCD határozata a rendőrautók magyar nyelvű feliratozását is elrendelte. Asztalos Csaba ezt cáfolta.

"A panaszban valóban benne volt a rendőrautók feliratozása, de erre a határozatban nem tértünk ki, mert nincs rá törvényes előírás" - mondta a CNCD elnöke.

Asztalos Csaba közölte, a bírósági indoklás ismeretében dönt majd a diszkriminációellenes hatóság arról, hogy fellebbez-e a határozatát megsemmisítő ítélet ellen.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: