2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Interjú Bakonyi Mihállyal: A jó festõ nem pontosan azt festi, amit lát
Írta: Bölöni Bálint    2010. február 25.
2009. február 25-én, csütörtökön délben nyílt meg a Duna Televízió Látványtárában Bakonyi Mihály Apáczai Csere János-díjas mûvésztanár, festõmûvész kiállítása.

{mosbanner:id=29}

A Nemzet Televíziója népszerû mûsora, a Kívánságkosár is közvetítette a megnyitó- ünnepséget, amelynek keretében Tarbay Ede József Attila-díjas író, költõ verset mondott a festõmûvész képeire asszociálva, valamint Pálhegyi Máté fuvolamûvész és Oláh Dezsõ jazz-zongorista zenéltek. A mûvészrõl a Duna Televízió honlapján, a http://www.dunatv.hu/kiallitasok oldalon bõvebb információt találnak. A több mint négy évtizede alkotó és tanító Bakonyi Mihállyal a kiállítás kapcsán beszélgettünk.

Interjú Bakonyi Mihállyal: A jó festõ nem pontosan azt festi, amit látÖn nem csak festõmûvész, de tanár is egyben. Ma is aktív pedagógus?

1993-ig aktív tanár és szakfelügyelõ voltam, most mûvésztanárként dolgozom. A tehetséggondozás mindig rendkívül fontos szerepet játszott szakmai életemben, 400 tanulót indítottam el a mûvészi pályán, szakfelügyelõként pedig számos rajztanárt segítettem a mûvészi munkában. A mai napig a Mûvésztanár Társaság elnöke vagyok.

Melyek a Mûvésztanár Társaság célkitûzései?

A társaság egyik célja az ifjúság vizuális nevelése, ennek elõsegítésére kiadtunk egy füzetet, Mûhelybeszélgetések címmel. Ez egy újszerû mûalkotáselemzés-elméletet tartalmazó kiadvány, amelynek segítségével a tanulók a legfontosabb képi kifejezõeszközöket, ezek törvényszerûségeit fedezik fel. Így tudják megkülönböztetni az igényes munkákat a gyenge alkotásoktól. A társaság másik célkitûzése az alkotó rajztanárok szakmai munkájának elõsegítése. Sipos Endre kollégámmal 23 éve vezetünk egy festõstúdiót, amelyet én irányítok. Az ide járók többsége olyan idõsebb, nyugdíjas korú rajztanár, akinek nem volt ideje festeni, amíg aktív pedagógus volt, de nyugdíjasként nagy lendülettel kezdett alkotni. Én a stúdióban a Képzõmûvészeti Fõiskola módszereit sûrítve adom át nekik, és az utóbbi idõben 23 olyan kolléga lett hivatásos mûvész, aki a stúdióban tanult. Ennek persze más haszna is van: ha a rajztanárok színvonalasabban festenek, az visszahat a tanítványaikra is. Például többször is volt olyan gyermekrajzpályázat, amelyeken a stúdiós kollégák tanulói óriási fölénnyel nyertek.

Hogyan látja a rajztanítás, vizuális nevelés mai helyzetét?

Vizuális nevelésre igenis szükség van, és szerintem az a legfontosabb, hogy a tanulók megtanulják a térlátást és a szerkezetes gondolkodást, az a lényeg, hogy kialakuljon a belsõ térlátásuk. A tehetséggondozás is nagyon fontos, mert a rajztanár feladata, hogy mûvészi pályára készítse fel a tehetséges gyerekeket. Nagy veszteség az is, hogy megszûnt a szakfelügyelet. Én szakfelügyelõ voltam 18 évig. A szakfelügyelõnek az a dolga, hogy segítse a tanárokat, nem pedig az, hogy ellenõrizze õket. Én is sokat tanultam más szakfelügyelõktõl, és remélem, hogy újra visszaállítják ezt a rendszert. A mostani vizuális oktatás azért is gyengébb, mert nincs szakfelügyelet.

Beszéljünk egy kicsit a képeirõl! Mit láthatunk a Duna Televízió Látványtárában?

A munkásságom keresztmetszetét hoztam ide. A festészetemre jellemzõ a visszaemlékezés, de ugyanilyen fontos a látványélmény, fontosak a látványról készített színvázlatok, rajzvázlatok. Fotók alapján komponálom meg a látványt, mûvészi rangra emelve a látvány esetlegességét. Rendkívül fontos szerepet játszanak a színárnyalatok, a sötét-világos ellentétek és a kompozíció. A kompozíció az, ami a kvalitásos képet megkülönbözteti a gyenge festménytõl vagy a giccstõl. A kompozíciónak fontos elemei a ritmus és a színek. Mert a jó festõ nem pontosan azt festi, amit lát. Vannak részletek, amelyeket el kell hagynia, hogy kiemelje a lényeget, mert a kiemelés mindig valahová irányítja a figyelmet. Tehát a kompozíciónak vannak bizonyos elemei, amelyeket egy festõnek meg kell tanulnia. Én a festészetemben ezt tartom a legfontosabbnak, nem a technikát.

Iván Andrea
 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: