2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Nézõimet nemcsak gyönyörködtetni szeretném - Interjú Ábrahám Rafael festõ- és grafikusmûvésszel
Írta: Bölöni Bálint    2010. március 19.
2010. március 11-én, csütörtökön délben nyílt meg Ábrahám Rafael festõ- és grafikusmûvész kiállítása a Duna Televízió Látványtárában. A tárlatot P. Szabó Ernõ mûvészettörténész nyitotta meg, a jó hangulatot pedig Varga János gitármûvész muzsikája teremtette meg. A megnyitó után beszélgettünk a kiállító mûvésszel.

{mosbanner:id=29}

A képzõmûvészethez már kamaszkora óta vonzódott. Hogyan lett a képzõmûvésznek készülõ gimnazistából mégis bölcsész?

Nézõimet nemcsak gyönyörködtetni szeretném - Interjú Ábrahám Rafael festõ- és grafikusmûvésszel Atyai tiltás miatt érettségi után nem jelentkezhettem a Képzõmûvészeti Fõiskolára. Ehelyett jóhiszemûen egy „tisztes pályára”: a bölcsészkarra irányított. Így lettem az egyetem után az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa. De eredeti céljaimat nem feladva esténként szorgalmasan jártam a Dési-Huber Kör Szabadiskolájába. 1957-1962 között végeztem el a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskola sokszorosító grafika szakát. A bölcsészkari tanulmányok azonban nem múltak el nyomtalanul: ott vannak a szürrealista jellegû grafikáimban, a gondolatokon alapuló komponálásmódban, az asszociációk létrehozásában. Nézõimet nemcsak gyönyörködtetni szeretném, hanem gondolkodásra is késztetni. Erre jó példa a Mesterségek dicsérete sorozatom.

A képzõmûvészeten belül miért éppen a grafika vonzza?

A grafika mindig közel állt hozzám, hiszen gyerekkorom óta örökösen rajzoltam. A fõiskolán a grafikát olyan kitûnõ mestertõl tanulhattam , mint Barcsay Jenõ, akinek mûvészetét, konstruktív szemléletét, emberi magatartását mind a mai napig példaképemnek tartom.

Közel két évtizede foglalkoztatják a geometrikus formák. Miért érzi ezt a legmegfelelõbb önkifejezési formának?

A geometrikus formák már a legkorábbi grafikáimban is szerepelnek. Aztán ezek a formák az évek folyamán önálló életre keltek, fõleg a nyolcvanas évek szitanyomataiban, majd a nagyméretû festményeimben. A letisztult formavilágot, a tér-forma-szín viszonyait vizsgálom a lírai-geometrikus kompozícióimban, festményeimben. Ehhez biztos rajztudás, forma- és arányérzék, határozott komponálás-készség kell. A szigorúnak tûnõ geometrikus formák teremtette feszültséget lírai színekkel oldom fel, megteremtve azt a harmóniát, amelyre mindig is törekedtem és amerre a világnak is haladni kellene.

Mûveinek egyfajta összegzése a Klasszikusok újraértelmezése-sorozat. Mi vezette az újraértelmezéshez?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy koromnál fogva már összegezhetem a munkásságomat. Ehhez a feladathoz megtaláltam a legmegfelelõbb technikát: a kollázs mûvészetét. Az utóbbi években fõleg kollázs-sorozatokat készítek, így tudom legjobban összegezni a több évtizedes grafikai és festõi tevékenységem eredményeit. A kollázsban a grafika részletgazdagsága éppúgy benne rejlik, mint a festészet színvilágának változatossága.
 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: