2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Miklósa Erika, az aranytorkú önkéntes nagykövet
Írta: Bölöni Bálint    2011. április 26.
Miklósa Erika a világ összes operaszínpadán ismert, a szakmában pedig rendkívül elismert személyiség. Nevét a New York-i Metropolitan Opera nagykönyvébe is beírta, hiszen számos mûben szerepelt már ott is.

{mosbanner:id=29}

Egyik legemlékezetesebb duettjét Plácido Domingoval énekelte, pedig valamikor nem is énekesnek készült, hanem atletizálással próbálkozott. Egy baleset vetett végét sportkarrierjének, de elkezdõdött egy másik, amelyet azóta még nagyobb sikerrel mûvel. Miklósa Erika idén nemcsak elõadóként, hanem magyar önkéntes nagykövetként is tevékenykedik, ezt a mozgalmat is népszerûsíti szerte a világban. A Szent György Napokon nemcsak csodálatos hangját, hanem saját tapasztalatait és gondolatait is megosztja a nagyközönséggel egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül, május 3-án. A fellépésrõl, valamint az önkéntességrõl kérdeztük.

Miklósa Erika, az aranytorkú önkéntes nagykövet1. Négy napot fog Sepsiszentgyörgyön tölteni. Melyik lesz a legizgalmasabb pontja ennek a látogatásnak az Ön szempontjából?

Számomra mindegyik esemény fontos és egyedi lesz, hiszen sosem jártam még Sepsiszentgyörgyön. Nagyon kíváncsi vagyok a környezetre, az emberekre, és biztos vagyok benne, hogy kolosszális élmény lesz.

2. Önöm keresztül szeretnénk népszerûsíteni az önkéntes mozgalmat itt, Székelyföldön, Erdélyben is, hiszen nálunk még nagyon gyerekcipõben jár, Magyarországon ezzel szemben már európai modell szerint mûködik. Jól tudom?


Helyesbítenék: azért Magyarországon sem olyan rózsás a helyzet, de lehet már némi fejlõdést látni, és pont ezért jó az Unió által kezdeményezett Önkéntesség Nemzetközi Éve, amelynek a magyar nagykövete én vagyok. Az önkéntesség egy olyan dolog, amit azokban az országokban, amelyekben nincs ennek hagyománya, tanítani kell. Példát kell mutatni az embereknek, és meg kell értetni velük, hogy ez miért fontos, fõleg annak az embernek, akinek segítenek. Az emberek tévesen gondolják, hogy ez pénzbeni segítség, ez soha nem az. Ez egy gesztus. Mindenki megválaszthatja magának, hogy melyik az a terület, ahol tevékenykedhet és ezt feladatként tudja tekinteni.

3. Hat tagú csapat érkezik Sepsiszentgyörgyre népszerûsíteni az önkéntességet, ami azt mutatja, hogy nagyon komolyan veszik Önök ezt a programot, azáltal is, hogy a magyar kormány magas rangú hivatalnokokat delegál a kerekasztal beszélgetésre.

Örülök, hogy sor kerül erre a megbeszélésre, külön öröm, hogy ez a találkozó pont Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön valósul meg, a Szent György Napok alatt.

4. Egyébként Erdélyben volt már fellépése?

Hogyne. Évente minimum egy erdélyi fellépést kikövetelek magamnak az ügynökömtõl. Gyerekkoromból vannak emlékeim, amikor még nem voltam énekesnõ, hanem sportolóként vettem részt edzõtáborokban, itt, Erdélyben. Körülbelül egy éve „indultam el” ide, mint énekes, és ezt a hagyományt szeretném is tartani, mert életem legnagyszerûbb élményeit élem meg itt mindig.

5. Kaphatnánk egy rövid bemutatást a május 4-i ünnepi koncertrõl? Milyen jellegû lesz?

Muszáj lesz szakrális legyen, hiszen a katolikus templomban lesz ez a koncert. Ezen a mûfajon belül lesznek régi, hagyományos oratórikus mûvek, és lesz olyan mû is, ami populárisabb, templomba való zene. Nagyon változatos és színes lesz, lesz benne Schubert, Wolf Péter, Handl, Mozart, minden, ami nagyon jó a fülnek és még talán ismert is. Kísérni fog egy nagyszerû trombitás és egy rendkívül tehetséges orgonista, Tóth László és Somogyi-Tóth Dániel személyében.
 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: