2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Beszélgetés Baricz Gergõvel, az X-Faktor döntõsével
Írta: Bölöni Bálint    2011. október 10.
Túljutott a válogatón és bekerült a legjobb 12 közé az RTL Klub televízió X-Faktor tehetségkutató mûsorában a borzonti Baricz Gergõ, a kolozsvári Babeº– Bolyai Tudományegyetem hallgatója. Gergõ nemrégiben itthon járt, és sikerült néhány kérdés erejéig szót váltanunk vele.

{mosbanner:id=29}

– Az X-Faktor tehetségkutató mûsorra történt elutazásod kicsit hasonlít a mesebeli történetre, amikor a székely legény elindult a nagyvilágba szerencsét próbálni. Mint ahogy a mesebeli legény nem ment üres kézzel – hiszen vitt magával hamuban sült pogácsát és rengeteg otthoni fondorlatot –, valószínû, neked is volt még valami a „tarisznyádban” azonkívül, amit már elmondtál más interjúkban.
– Hamuban sült pogácsa helyett édesanyám õrölt keksze volt a táskámban, és fondorlat helyett az elszántságomat vittem magammal. El sem tudtam képzelni, mi vár rám ott. Annyit tudtam, hogy mennem kell, és kiálltam stoppolni Kolozsváron az út szélére.

Beszélgetés Baricz Gergõvel, az X-Faktor döntõsével

– Édesapádat szigorú székely embernek ismerem, és feltételezem, nem örült annak, hogy autóstoppal mentél Budapestre és híd alatt háltál. Mit szólt mindehhez, amikor kiderült, hogy „titokban” mit tettél?
– Igazából nem úgy reagálta le, ahogyan számítottam rá. Viszont az õ nevelésének hatásait nagyon érzem még akkor is, ha éppen most úgy látom, hogy az ellenkezõje lett belõlem, mint amit esetleg édesapám akart volna. Magyarán, ugyanazt az értékrendet képviselem és ugyanazokat az alapelveket vallom magaménak, mint édesapám, és ez akkor is igaz, ha mindez nálam teljesen másként mutatkozik, teljesen másként nyilvánul meg, mint nála. Maximálisan támogat ebben a törekvésemben, egyértelmûen azt jelzi, hogy örül az eddigi eredményeimnek és szeretné, hogy sikeres legyek.

– Mikor fogalmazódott meg benned az elhatározás, hogy jelentkezel az X-Faktorba?
– Január óta néztem folyamatosan az X-Faktor honlapját, mert érdekelt, mikor lehet jelentkezni a válogatásra.

– Hogyan készültél a válogatásra?
– Nem jellemzõ rám, hogy énekbõl edzenék, ettõl függetlenül énekelgettem kocsmákban. Számomra nem annyira lényeges a jól énekelés, inkább arra fektetek hangsúlyt, hogy legyen valami a mögött, amit énekelek. Hogy tudjam beleélni magam, hogy tudjak érzelmeket átadni, inkább ezt gyakoroltam. Szerintem sok embernek jó az énekhangja, sokan képesek szépen énekelni, de nem élik át a dalokat.

– Ez olyannyira jól sikerült a válogatáson, hogy Geszti Péter aranyrögöcskének nevezte a produkciódat. Miért éppen ezt a dalt választottad?
– Két dal között vacilláltam. Illéstõl a Kislány, add a kezed, illetve Chris Isaak-tól a Wicked Game között. Végül a Wicked Game-et választottam, mert megvan bennem az az érzelmi háttér, ami ennek a dalnak az elõadásához kell. Emiatt választottam a válogatásra ezt a dalt.

– Milyennek találod a mezõnyt, a többi tehetséget?
– Eleinte Bagossy Norbi barátommal töltöttem idõm nagy részét, és nagyon jól telt az az idõszak. Aztán miután bekerültünk a Táborba, rádöbbentünk mindketten, hogy rengeteg nagyon jó hangú, jó képességû fiatallal kell megbirkóznunk, és õszintén szólva, kicsit megijedtünk.

– A Táborban a csoportos szereplésetek meglehetõsen gyengére sikeredett. Mi történt, min csúszott el a produkció?
– Rengeteget gyakoroltunk, fellépés elõtt éjjel háromig énekeltünk, többféle változatot kipróbáltunk, és a végére összezavarodtunk. Utólag úgy vélem, hasznosabb lett volna kevesebbet próbálni, korábban lefeküdni, pihenten állni színpadra és hozni a formánkat, hiszen a zsûri erre volt kíváncsi. Örülök, hogy ettõl függetlenül kaptunk még esélyt.

– A családodban vannak még mûvészi hajlamú emberek, Baricz Lajos nagybátyádnak több verseskötete jelent meg. A zenei hajlamot honnan örökölted?
– Édesanyámnak szép énekhangja van, de édesapám is jól énekel. Anyai nagybátyám kántor Alfaluban, s nálunk nem telik el családi összejövetel úgy, hogy ne énekelnénk. Ebben nõttem fel, és nálunk természetes, ha a család összeül valamit megünnepelni, akkor népdalokat énekelünk.

– A zenei tehetséged kibontakozásában kinek volt szerepe?
– Édesapám vette nekem az elsõ játékszintetizátort még egészen pici koromban, biztatott, hogy nyomogassam a gombokat, és dicsért, ha valami hangot sikerült kicsalogatni belõle. Aztán citerát vett, és arra biztatott, hogy citerázzak. Késõbb beíratott zeneiskolába, hegedût vett nekem, és Kolcsár Árpád zenetanártól hegedülni tanultam. Ezt viszont nem szerettem, mert ha „mellényúl” az ember, a hegedû borzalmasan szól, emiatt nem szerettem ezt a hangszert. Ezután gitárt kértem, és édesapám gitárt vett nekem, noha változatlanul azt szerette volna, ha inkább hegedülök. Késõbb lett egy elektromos gitárom, és együttest alapítottam. Nagyon sokat köszönhetek édesapámnak.

– Melyek a terveid abban az esetben, ha bekerülsz a legjobb 12 énekes közé, és esetleg megnyered a versenyt, illetve, ha netán mégsem? (idõ közben Gergõ bejutott az X-Faktor döntõjébe)
– Mindenképp a zenével szeretnék foglalkozni majd, más kérdés viszont, mit fogok képviselni, ha nyerek. Példamutatóan akarok élni, és nem szeretnék egy üresfejû híresség lenni, akinek jó a hangja, énekelget mindenfelé, közben botrányos életet él, és a zenén túl alig képvisel valami értéket az élete. Természetesen, nem szeretnék merevnek, „vaskalaposnak” sem tûnni, meg szeretném találni az arany középutat. Képes vagyok szeretetet sugározni az emberek felé, és ezt szeretném gyakorolni, mert a mai világban nagyon terjed az irigység, az agresszió, egymás bántása. Ha ezen egy picit is tudok változtatni, úgy érzem, sikerült elérni a célomat. Az álmokat merni kell megvalósítani.

Jánossy Alíz
Hargita Népe
 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: