2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Szent György Napok, mint egyetemi tantárgy - Interjú Kádár Magorral
Írta: Kakukk.ro    2012. április 20.

Interjú Kádár Magorral, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének oktatójával

Erdély legnevesebb egyetemén esettanulmányként tanítják a Szent György Napokat. A diákok gyakorlatban is megismerhetik, hogy miként lesz egy városnapból jól meghatározott márka. Egy rendezvényt úgy lehet eladni, hogy van egy jó arculata, egy várost úgy lehet megmutatni a nagyvilágnak, hogy van egy jól megszervezett rendezvénye. Mindezekről Kádár Magor egyetemi oktatóval beszélgettünk.

Hogyan lett tantárgy a Szent György Napok?

Szent György Napok, mint egyetemi tantárgy - Interjú Kádár MagorralSepsiszentgyörgy azon kevés város közé tartozik, amely foglalkozik saját arculatával, és van saját Városimázs Irodája. Ez ritkaságnak számít Erdélyben is, Romániában is. Egy várost a rendezvényein keresztül is lehet márkázni, illetve promoválni. Mivel Sepsiszentgyörgyön ez működik, kimondhatjuk, hogy a Szent György Napok nemcsak a város és a térség számára reprezentatív esemény, hanem szélesebb körben ismert, így Erdély-szerte ismertté teszi a várost. Vannak még települések, ahol a rendezvények hozzájárulnak a márkázáshoz, például Segesváron a Középkori Napok, Marosvásárhelyen a Félsziget fesztivál, Kolozsváron a TIFF filmfesztivál. A Szent György Napok egy nagyon jól megszervezett rendezvény, ami igen pozitívan hat a város arculatára. Mivel ilyen sikeres, és az arculat-építési folyamathoz jól kapcsolható, jött az ötlet, hogy emeljük be az egyetemi oktatásba, az arculat-építési modul keretében.

Hogyan lehet úgy átadni ezt a tantárgyat a diákoknak, hogy „haza is vigyenek belőle”?

Az a jó a Szent György Napokban, hogy az elmúlt négy év szervezőcsapata egy nagyon dokumentált munkát végzett, az egész rendezvény könnyen nyomon követhető. A legtöbb rendezvényt, eseményt vagy város-márkázást azért nem tudjuk folyamatként tanítani, mert ezek esetlegesek, nincsenek előre megtervezve, illetve leírva. Azért válik esettanulmánnyá a Szent György Napok arculata, mert Grubisics Csaga, a rendezvény designere, nagyon jó munkát végzett. A tervek, amiket ő készített, megfelelően dokumentáltak és teljesítik a szakmai elvárásokat. Egyetemi bemutatókon Csaga végig tudja vezetni a rendezvény arculatát a legelső gondolattól a kreatív ötletig, majd a megvalósításig, meg tudja mutatni, hogy a kreatív ötlet hogyan képviseli a város értékeit, ezt hogyan lehet vizuálisan kifejezni, milyen hordozókra alkalmazhatók, a vizuális hordozók pedig hogyan jutnak el a közönséghez, esetenként milyen hatást váltanak ki. Mivel ez egy teljes, dokumentált folyamat, át tudjuk emelni az egyetemi oktatásba.

Csak az arculati elemek maradnak meg a diákoknak, vagy mást is tovább tudnak majd vinni?

A terv az, hogy a diákok teljes arculat-építési folyamatot tanuljanak. Arculata van terméknek, szervezetnek, személynek, eseményeknek és településeknek, országoknak. A diákok ezt mind tanulják, különböző tantárgyak keretén belül, például a személyi arculatépítést a Politikai marketing tárgy keretén belül. Van külön egy rendezvény- és városarculat modul is, itt megtanulják azt, hogy hogyan kell dolgozni, hogyan néz ki egy teljes arculatépítési folyamat. Nehéz ezt hatékonyan átadni, mert szakemberek, szakértők nagyon kevesen vannak Romániában és Erdélyben. Azok a diákok, akik ezt azon kevés jó szakembertől tanulják meg, könnyen fognak elhelyezkedni a szakmában. Jelenleg mi, vagy volt diákjaink márkázunk több az erdélyi magyar vonatkozású fesztivált: a Félsziget fesztivált, a Kolozsvári Magyar Napokat, de foglalkozunk a TIFF filmfesztivál arculatával is, valamint több helyi eseményben vagyunk benne arculat-tervezőkként. Diákjaink egy nagyon gyakorlati, piacon azonnal használható tudást kapnak.

Miben látsz változást az elmúlt évek Szent György-napjaiban?

Ami egyértelmű változás, hogy más lett az arculata, és koherensebb lett a kommunikációja. Pozitívabban értékelik azok, akik ellátogatnak oda. A szentgyörgyiek inkább magukénak érzik az elmúlt években megszervezett programokat – és itt nemcsak a Szent György Napokra gondolok, hanem például az 550 éves város rendezvénysorozatra is. Az, hogy a rendezvények ennyire sikeresek, segítenek abban, hogy a város és a térség lakói otthonosabbnak érezzék, büszkébbek legyenek hovatartozásukra. Hiszen értük és velük történik. Élet van körülöttük. Az identitásformálás mellett ez promoválás is, hiszen az itteni értékeket megismerik a városon és annak rendezvényein keresztül.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: