2017. június 24. szombat, Iván napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Börtönzseni a román pótérettségin
Írta: MTI    2012. szeptember 04.
Börtönzseni a román pótérettségin


Egy előzetes letartóztatásban ülő feltételezett drogdíler érte el a legjobb eredményt a pótérettségin az észak-romániai Suceava megyében – közölte a kedden az Evenimentul Zilei című román lap.

A 19 éves Bogdan Donisan csak azért nem érettségizett a nyári vizsgaidőszakban, mert akkor éppen börtönbe kellett vonulnia. A szervezett bűnözés elleni ügyészség ugyanis azzal vádolta meg, hogy 11 másik társával együtt hasist árult diáktársainak. Állítólag 50 lejt kért a drog grammjáért, és vevőköre napi rendszerességgel visszatért hozzá.

Miután több ideje lett, Donisan figyelme a tankönyvekre terelődött az előzetesben. Beiratkozott a radauti szakiskola pótérettségijére, és 8,91-es átlaggal Suceava megyében a legjobb, országos szinten pedig a 36-ik eredményt érte el. Az ukrán határ szomszédságában lakó gyanúsított főleg földrajzból brillírozott, román irodalomból is kiváló teljesítményt nyújtott, csak a történelemből kiérdemelt 7,75-ös közepes miatt esett el az országos elsőségtől. Földrajzból 10-est, román nyelv és irodalomból 9-est kapott.

Teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert Romániában katasztrofális eredmények születnek az érettségin azóta, hogy nem lehet puskázni. Erről a vizsgatermekbe szerelt ipari kamerák tehetnek, amelyeket már nagyon nehéz kijátszani. Donisan azonban garantáltan nem puskázott, ketten is kizárólag őt tartották szemmel a vizsga ideje alatt: a felügyelő tanár arra vigyázott, hogy ne puskázzon, a rendőr pedig arra, hogy ne szökjön meg.

A vád alá helyezett fiatalember megköszönte az eljáró ügyésznek, hogy leérettségizhetett, és addig is, amíg a bíróság ítéletet hoz, egyetemre készül. Ügyvédje szerint ezzel az érettségi átlaggal jó esélye van rá, hogy felvegyék – és úgy néz ki, hogy egyetemi hallgatóként is lesz elég ideje tanulni a vizsgákra.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: