2017. július 21. péntek, Dániel és Daniella napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Tényleg porckopást okozhat a túl sok sport?
Írta: kakukk.ro    2016. január 26.

Nehezére esik a lépcsőzés? Minden mozdulatra érzékenyen reagál térde? A porckopás igen gyakori betegség, és még azoknál is előfordulhat, akik egyébként odafigyelnek az egészséges életmódra. A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen az egészség megőrzése érdekében, és a szakemberek is gyakran felhívják erre a figyelmet. Mégis tény, hogy az ízületek túlerőltetése és a nem megfelelően megválasztott mozgásforma is felelőssé tehetőek a porckopás kialakulásáért. Le kellene tehát mondanunk a testet - lelket egyaránt felüdítő sportról ízületeink védelme érdekében? Az izuletor.hu porckopás szakértői úgy vélik, hogy mozogni mindenképpen ajánlott, de a bemelegítésnek és a nyújtásnak sem szabad elmaradnia az edzés során.

Tényleg porckopást okozhat a túl sok sport?

Kerülendő a túlterhelés!
Sokan vannak, akik gyermekkorban valamilyen sportsérülést szenvednek el. Ilyenkor a porckopás korai kialakulásának sokkal nagyobb esélye van még akkor is, ha egykoron a sérülés látszólag minden gond nélkül helyrejött. Egy régi ínszalagszakadás, bokasérülés bizony idővel komoly fájdalmakhoz vezethet, ezért a legjobb, amit tehetünk, az a megelőzésre való fokozott odafigyelés. Ha már a kezdetektől úgy választja meg a mozgásformát, hogy az egyéni adottságainak megfelelő legyen, és ügyel a túlterhelés elkerülésére, azzal már sokat tehet a későbbi kínzó fájdalmak megelőzéséért.

Sportolni, de okosan!
Napjainkban rendkívül sokféle mozgásforma közül választhatunk, és a hagyományos futás, úszás, vagy konditermi edzések mellett egészen elképesztő csoportos mozgásformákat is kipróbálhatunk. A lényeg minden esetben az, hogy örömmel végezzük a választott mozgásformát, és közben ne terheljük túl szervezetünket. Természetesen fontos, hogy átlépjük saját komfortzónánkat, hiszen csak így érezhetjük a sport fejlesztő jellegét, de látni kell saját korlátainkat is. Futáshoz nem árt a megfelelő, bokát jól tartó futócipő, súlyzós edzések alkalmával pedig célszerű a gyakorlatokat helyesen kivitelezni. Ehhez megéri akár szakember segítségét is kérni, aki nem csak étrend, de az egyes gyakorlatok kapcsán is jó szolgálatot tehet.

Ne maradjon el a bemelegítés!
Bár kétségtelen, hogy legtöbben nehezen tudunk időt szakítani a napi mozgásra, de ez nem szabad, hogy a bemelegítés elmaradását okozza. Mindössze öt perc is elegendő ahhoz, hogy felkészítsük a terhelésre a szervezetet, s ezzel már jó esélyt teremtünk a sportsérülések elkerülésére. Hasonlóképp fontos az is, hogy ne váljunk a mozgás terén fanatikussá. Ha úgy érezzük, ki vagyunk merülve, vagy kínzó izomláztól szenvedünk, inkább várjunk a további edzéssel egy-két napot. Ha egyes testrészek fájnak, úgy automatikusan kímélni kezdjük azt, s ez pedig a mozgás koordinációjára nyomja rá bélyegét.

A porckopás korántsem csak az idős korosztályt érintő betegség, hiszen már egészen fiatal korban is megjelenhetnek az életminőséget rontó tünetek. A legtöbb, amit tehet, az az egészséges életmódra való odafigyelés, és az ízületek túlerőltetésének elkerülése.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: