2017. június 27. kedd, László napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Hosszútávú téli autóútra mit ajánlatos magunkkal vinni?
Írta: kakukk.ro    2014. február 07.

A térdig érő hó és a komoly mínuszok időszaka egyre ritkábban köszönt be hazánkban, így az autósok is kevésbé felkészültek az ilyen körülményekre. A téligumi fontosságára minden ősszel felhívják figyelmünket a szakemberek, és legtöbben már valóban belátták, hogy nem érdemes nyári abronccsal az utakra gurulni. De mi a helyzet a gépjármű egyéb felszereltségével? A téligumi mellett beszerezhetőek mindazok a termékek is, melyeket kifejezetten a fagyos időszakra fejlesztettek ki. Az ablakmosó mindenképpen legyen fagyálló, ablaktörlőből válassza a téliesített változatot, s mivel a sószórás káros lehet a gépjármű festésére, így a korróziót megakadályozandóan mossa gyakrabban le az autót! A teligumit.hu weboldalon további hasznos tanácsokat, és minőségi olcsó akár akciós téligumik között is böngészhet.

Mit vigyünk magunkkal?
Nem elegendő azonban a műszaki állapotra és a felhasznált termékekre odafigyelni, nagyon fontos az is, hogy felkészüljön egy nem várt hóhelyzetre, amikor az átfúvások, az ónos eső, vagy a hirtelen lezúduló hómennyiség miatt járhatatlanná válnak az utak. Ha városban éri az ítéletidő, nincs is nagy probléma, ám ha külterületen kénytelen leállni, lényeges, hogy legyenek Önnél olyan felszerelések, melyekkel átvészelhet akár több órányi várakozást a hidegben.

Hosszútávú autós út alkalmával kiemelten fontos, hogy legyen legalább félig a tank, hiszen így könnyebben beindul az autó, és nem kell attól sem tartani, hogy üzemanyag hiányában az út szélén áll le a jármű. Történjen bármi, a mobiltelefon segítséget jelenthet a bajban. Sajnos az akkumulátor hidegben gyorsabban merül, ezért ne feledkezzen meg az autós töltő beszerzéséről, melynek használatával a szivargyújtón keresztül juttathatja energiához mobilját.

Amennyiben a hóhelyzet megkívánja, a jégkaparó, valamint a kisméretű hólapát hatalmas segítséget jelenthet elakadás esetén. Ha minden próbálkozásunk hiábavalónak bizonyul a jármű kiszabadítását illetően, akkor hívjon szakembert a feladatra. Sajnos jól tudjuk, hogy az autómentők nem mindig érnek gyorsan a helyszínre, ilyenkor hasznosnak bizonyulnak a járműbe korábban bepakolt meleg ruhák, takarók, de nem érdemes megfeledkezni indulás előtt az elsősegély doboz ellenőrzéséről, a tartalékizzók és elemek állapotának felméréséről sem.

A veszélyhelyzet hazánkban is lehet valós, mint azt az elmúlt télen megtapasztaltuk. A hó fogságában rekedve nem mindegy, hogy mennyire felszerelt autónk olyan hasznos holmikkal, amelyek jó szolgálatot tehetnek a hideg, és a táplálék és folyadék hiány esetén, ezért tegyünk be egy termoszba meleg levest vagy tea-t, illetve meleg takarót, ha van módunk akkor többet is.

A legfontosabb azonban, amiről semmiképpen ne feledkezzen meg a téli szezon beköszönte előtt, az az abroncscsere. Ha a tavalyi gumi már elérte a kritikus 4 milliméteres profilmélységet, célszerű lecserélnie azt. Téligumit beszerezhet az internet nyújtotta kényelmes vásárlási lehetőséget kihasználva, a téli gumi akció részleteit érdemes megismernie akár a tél derekán is, hiszen gépjárművéhez bármikor aktuálissá válhat a csere. A biztonságos, felelősségteljes közlekedés egyik alappilléréről ne feledkezzen meg akkor sem, ha a csúszós utak ritkábban is fordulnak is elő hazánkban, mint a korábbi években!

 

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: