2017. június 24. szombat, Iván napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Hasznos tudnivalók az olajfogyasztásról
Írta: kakukk.ro    2014. február 17.

Ahhoz, hogy a gépjármű optimálisan működjön, nem feledkezhetünk meg a rendszeres olajcseréről. Az autó olajfogyasztásával kapcsolatban számos tévhit kering, ezek közül igyekszünk most egy, sokak által megkérdőjelezett témát boncolgatni, hogy tisztábban lássanak azok is, akik eddig nem mozogtak otthonosan a területen. Amennyiben motorolaj vásárlás előtt áll, érdemes ellátogatnia az autoolaj.hu weboldalra, ahol hozzáértő szakemberek nyújtanak segítséget a gépjárművéhez minden szempontból megfelelő típus megtalálásához.A legtöbb autószerelő ma úgy véli, hogy csak új autóba szabad 0W40-et, vagy 5W40-et tenni, s 50-60 ezer kilométer, valamint 3-4 éves élettartam után kizárólag a 10W40-es a megengedett. Ez a műszaki alapokat szinte teljes egészében nélkülöző vélemény azonban nem állja meg a helyét, több okból kifolyólag is. Nézzük most, hogyan következhet be olajfogyás:

• A külső tömítetlenség egyértelműen az olajfogyasztáshoz vezet, aminek jele a gépjármű alatt látható olajtócsa
• Hasonló a helyzet a belső tömítetlenséggel, ekkor az üzemanyaggal keveredve ég el az olaj.
• A nem megfelelő viszkozitású olaj magas hőmérsékleten képes átszivárogni a tömítéseken.
• Párolgása is fogyasztáshoz vezethet.
• Előfordulhat, hogy a motor laza illesztésekkel bír gyárilag, ekkor már vadonatúj járművek esetében is fennáll az olajfogyasztás.

Vegyük most górcső alá az említett túl alacsony viszkozitás és a belső tömítetlenség kettős problémáját! Tény, hogy egy régebbi autó esetében a tömítések is elöregednek, amelyek így, rugalmasságukat vesztve könnyen átengedik az alacsony viszkozitással bíró olaj típusokat. Fontos azonban tudnia, hogy a viszkozitás nem ugyanaz, mint a viszkozitási osztály. A viszkozitás gyakorlatilag a sűrűséget jelenti. Az üzemi hőmérséklet esetében beszélhetünk alacsony viszkozitásról, s ezzel kapcsolatban elmondható, hogy a legalacsonyabb téli viszkozitási osztályú olaj is nagyobb sűrűséggel rendelkezik, mint a legmagasabb melegen. Következtetésképpen tehát levonhatjuk, hogy az alacsony viszkozitás magas hőmérséklettel jár együtt.

A téli viszkozitási osztály és az olajfogyasztás közötti kapcsolat vizsgálatakor kerül szóba az illékonyság. Sem az autó korától, sem a vele megtett kilométerektől nem függ, hogy mennyire párolog, s ezzel együtt fogy a motorolaj. Ami felelőssé tehető, az a nem megfelelő minőségű, félszintetikus termék választása.

Napjainkban megváltoztak a motorgyártók által felállított követelmények, amelyek a választandó motorolajra vonatkoznak. A hosszú csereperiódusok, a motorhőmérséklet növekedése olyan olaj használatát teszik szükségessé, melyek megállják a helyüket a rájuk szabott körülmények között. A megfelelő olajtípus megválasztása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a motor sokáig szolgálja autónk kifogástalan működését. Ha a szakértői hozzáértés hiánya miatt a normál hamutartalmű, 10W40-es olajat olyan gépjárművekbe is beletöltik, melyek esetében ez nem lenne szükséges, akkor egy idő után több százezres költségekkel is szembetalálják magukat az autó tulajdonosok, például a részecskeszűrő cseréje kapcsán. Mielőtt tehát olyan profiban bíznánk, aki lehet, nem is mozog olyan otthonosan szakterületén, mint azt hittük, tájékozódjunk az olajhasználattal összefüggő tudnivalókról, hogy ne válhassunk átverés áldozatává!

Fékolaj és autóolaj elérhető áron akár az interneten keresztül is beszerezhető, s a területtel foglalkozó weboldalakon szakmai segítség is várja az érdeklődőket a leggyakrabban felmerülő kérdésekben. Ismerje meg a legnépszerűbb márkákat, és válasszon a motor típusának leginkább megfelelők közül!

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: