2017. június 27. kedd, László napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Hol kötelező a téligumi Európában?
Írta: kakukk.ro    2014. február 17.

Nem csak a büntetések elkerülésének érdekében, hanem sokkal inkább a biztonságos közlekedés megvalósulásának okán érdemes odafigyelni arra, hogy a környező országokban miként alakul a téligumi használatára vonatkozó szabályozás. Amennyiben gumi beszerzése vált indokolttá, ezt megteheti a gumibomba.hu weboldalon, ahol a legjobb márkák várják az autósokat. Álljon itt most egy kis összefoglaló, mely hasznos segítőtárs lehet abban az esetben, ha külföldre tervez utat gépjárművével!Magyarország: Minden igyekezet ellenére egyelőre nálunk még nem kötelező a téligumi használata, ám ha a hóhelyzet indokolja, akkor egyes útszakaszokra kötelezővé tehető a hólánc, s ezekre a területekre kizárólag ezzel lehet behajtani.

Ausztria: Sokan vágnak neki a szomszédos ország felfedezésének a téli időszakban, ám arról minden esetben célszerű gondoskodni, hogy minimum 4 mm profilmélységű abronccsal rendelkezzünk. A hólánc autóban tartása szintén kötelező, s ha a gumihasználatból eredően következik be baleset, komoly büntetésre számíthatnak az érintettek.

Csehország:
Minimum 6 mm profilmélységű abronccsal kell rendelkezniük az autósoknak a november 30 és április 30 közötti időszakban, ha nem is mindkét tengelyen, de a hajtotton mindenképpen. Ezen felül a hólánc használatára táblák hívják fel a figyelmet.

Franciaország: A hólánc mindenképpen kapjon helyet az autóban, ha francia sípályákra igyekszik, de a téligumi nem kötelező az országban.

Horvátország: Már 5 cm hó is elegendő ahhoz, hogy a hólánc kötelező legyen a gépjárműben, és legalább a hajtott tengelyen téli, vagy négyévszakos abroncsnak kell felszereltnek lenni.

Luxemburg: Az országba igyekezvén ügyeljen arra, hogy kerülje a vegyes felszerelést, a téli változat pedig egyelőre nem kötelező.

Németország:
Bár nem előírásszerű, mégis javasolt a téli abroncs, s ha ennek hiánya miatt okoz balesetet, vagy lassítja a forgalmat, akkor büntetésekkel is számolnia kell.

Olaszország: Aosta-völgyben kötelező a téligumi, egyéb helyeken időjárástól függően tehető kötelezővé annak és a hóláncnak a használata. Mindez elsősorban a sípályákra igyekvőket érinti.

Svájc: Szintén nem kötelező a téligumi, viszont hasonlóan Németországhoz, szankcionálható a hiányából eredő problémák okozása. A kritikus területeken hólánc használatára hívják fel a figyelmet a kihelyezett táblák.

Szlovákia: Szigorú szabályozás vonatkozik az országra, mind a négy keréken kötelező a 4 mm-nél nem kopottabb téli abroncs. Emellett figyeljen oda a követési távolság betartására, hiszen ezt az autópályákon rendszeresen ellenőrzik!

Szlovénia: Akár már a határon ellenőrizhető a hólánc megléte, a téligumi pedig kötelező a téli hónapokban!

Románia: Komoly költségekre számíthatnak azok az autósok, akik a téligumi hiánya miatt okoznak közlekedési balesetet, hiszen november 1. és március 31. között kötelező annak használata.

Svédország, Norvégia: Az időjárási viszonyok miatt szöges abroncsot használnak a legtöbben, de a hólánc és a téligumi is kötelezőek ezen országokban.

Finnország, Litvánia, Lettország,Észtország:
A december 1-től március 1-ig terjedő időszakban kötelező a téli abroncs.

Mielőtt tehát útnak indul, fontos, hogy tisztában legyen a célország vonatkozó szabályozásával, ellenkező esetben kellemetlen meglepetések is érhetik egy esetleges ellenőrzés alkalmával. Ha szívesen kihasználná az internetes vásárlás minden kényelmét akkor is, ha autója felszereléséről van szó, akkor a gumibomba webáruházban megtalálja a téligumik mellett a szükséges alufelni, nyárigumi kínálatot is, így egyetlen rendeléssel intézheti el az aktuálissá vált vásárlásokat.

 

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: