2017. június 24. szombat, Iván napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Figyeljünk a vezérműszíjra!
Írta: kakukk.ro    2014. március 03.

Autónk megérdemli, hogy folyamatosan gondoskodjunk róla. A rendszeres szervizlátogatás sokat segíthet abban, hogy autónk az úton ne hagyjon cserben. Annak érdekében, hogy a legkisebb problémákat is gyorsan orvosolni lehessen, és hogy ezek ne okozzanak nagyobb galibát, érdemes minden apró változásra odafigyelni. Ha nem úgy megy a motor, vagy furcsa hangok jönnek a motorháztető alól, ne késlekedjünk, forduljunk szakemberhez!Amennyiben a vezérműszíj vagy más alkatrész megérett a cserére, a fekmester.hu honlapról is megrendelhetjük. A vezérműszíj az autó egyik olyan fontos alkatrésze, ami nélkül nem működik, épp ezért sok szerelő az autó lelkének is nevezi. Nagyon fontos, hogy mindig tökéletes állapotban legyen, hisz sok esetben egy apró hiba is okozhat szakadást, és ha ez épp vezetés közben történik meg, akkor az elszakadó vezérműszíj akár teljes mértékben is tönkreteheti a motort. Egy tönkrement motor javítása vagy cseréje pedig nagyon sokba kerül. Aki ezt már tapasztalta, nem kockáztatja meg, hogy nem cseréli ki időben a vezérműszíjat.

A legtöbb autógyár a papírjain feltünteti, hogy milyen időnként, vagy hány megtett kilométer után javasolja a vezérműszíj cseréjét. Ezeket az időpontokat érdemes mindig betartani. Azonban vannak apró jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szíjat. Amennyiben úgy látja, hogy a szíj eldeformálódott, vagy apró repedéseket fedez fel rajta, akkor ne várjon, hanem a lehető leghamarabb vigye autóját a szervizbe. Egy jó szerelő egy alapos vizsgálat után rögtön ki is tudja cserélni a szíjat, de meg is nyugtathatja, hogy amennyiben még nem kell kicserélni, és mehet még vele.

A vezérműszíj teremti meg a kapcsolatot a szelepek működését szabályzó vezérműtengely és a főtengely között. Amennyiben megnyúlik a szíj, akkor nagyon könnyen el is tud szakadni. Megtörténhet, hogy az elszakadó szíj nem csupán a szelepeket, hanem a motor több alkatrészét – dugattyúk, hüvelyek, hajtókarok stb. – is tönkreteszi. A vezérműszíjhoz tartozó görgők állapota is fontos, hisz a sérült görgők vezethetnek nagyon könnyen a szíj sérüléséhez, szakadásához. De ugyanilyen fontos a vízpumpa állapota is. A vízpumpa is elöregedhet, elromolhat, ezért ne csak a vezérműszíjra figyeljünk fokozottan, hanem a körülötte lévő és a vele kapcsolatban álló alkatrészekre is.

Ha az autószerelő úgy dönt, hogy a vezérműszíj cserére szorul, akkor azt jó, ha a fékmestert.hu-tól rendeljük meg. A cserét szakember végezze, hisz egy nem jól felszerelt vezérszíj nem csak veszélyes, de nagy károkat is okozhat az autóban. Egy csere általában 60-100 ezer forint közül mozog, de az ára miatt nem tanácsos a műveletet elhalasztani. Ha problémát okoz, akkor sokkal többet kell majd rá költenünk, mintha kicseréltetnénk.

Az autó állapota mindenki számára fontos. Ne azért tartsuk rendben az autót, mert a törvény kötelez, inkább az legyen szem előtt, hogy a saját testi épségünk is múlhat azon, hogy az autónkat időben visszük szervizbe, valamint folyamatosan karban tartjuk.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: