2017. június 25. vasárnap, Vilmos napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Mit csináljunk, hogy ne duguljon el a WC?
Írta: Bölöni Bálint    2015. október 18.

A WC dugulásoknál kellemetlenebb esetet nem kívánunk magunknak. Szerencsére számos házi praktika áll rendelkezésre, ami segítségével csökkenthetjük, illetve megelőzhetjük a WC dugulás valószínűségét – mondja a wcdugulaselharitas.hu szakembere.

Mit csináljunk, hogy ne duguljon el a WC?A WC dugulások hátterében sajnos nagyon gyakran olyan tárgyak állnak, amelyek a nem rendeletetésszerű használat miatt kerültek oda. Sajnos sokan elfelejtik, hogy a WC nem szemetes kuka, amibe bármit beledobhatunk. A legtöbb esetben a nedves törlőkendők, tisztasági betétek, pelenkák, nejlonzacskók és a WC csészeperemére akasztható műanyag frissítők okoznak dugulást. Ám nem minden esetben az ilyen figyelmetlenségek idézik elő a bajt.

Előfordulnak úgynevezett természetes dugulások, amelyek az évek során lerakódott és megtapadt szennyeződések miatt alakulnak ki. Ezeket relatív egyszerű házi praktikákkal is meg tudjuk előzni. Még csak csodaszerekre sincs szükségünk, de érdemes tudnunk, mit hogyan és mikor használjunk.

A WC lefolyó tisztításának egy rendkívül hatékony eszköze a sósav, de egyáltalán nem veszélytelen szerről van szó! Nem csak hatékony, de olcsó is, ráadásul bármelyik nagyobb üzletben beszerezhetjük. A háztartási sósav hatékonyságának feltétele a megfelelő töménység. Emiatt az alkalmazása előtt a WC csésze hajlatából ki kell meregetnünk, illetve itatnunk az ott található szagelzáró vizet. A háztartási sósav általában 20 százalékos koncentrációban vásárolható; ez a töménység tökéletesen megfelel a mi céljainknak. A sav relatív rövid idő alatt elvégzi a feladatát, de érdemes adni neki néhány órát, hogy teljesen felmarja a vízkövet. Akár egész éjszakra a WC csészében hagyhatjuk, de ha kisgyermek van a családban, akkor véletlenül sem hagyhatjuk felügyelet nélkül.

A háztartási sósav egyszerű alternatívája a különböző reklámokból ismert tisztítószereknek és vízkőoldóknak, amelyek hatása hasonló, illetve egyes esetekben gyengébb. A két szert nem érdemes szembeállítani egymással, hiszen ami az egyiknek az erőssége, bizonyos esetekben ugyanaz a gyengesége is! A sósav rendkívül „masszív”, maró hatásának köszönhetőn igen hatékony, mindent mar, ami az útjába kerül. Szerencsére a PVC csövek ellenállnak neki, de a rendkívül régi ház esetében már erősen meg kell gondolni, hogy a sósavat rászabadítjuk-e a szennyvízelvezető csövekre. Ezekben a házakban akár a WC pumpa használata is komoly gondokhoz vezethet.

Tehát a sósavval szemben a különböző bolti tisztítószereknek két esetben van nagy előnyük; ha nem szeretnénk masszív savval dolgozni, illetve nem tudjuk alaposan kiszellőzhetni a reakció során keletkezett gázokat, valamint abban az esetben, ha a ház szennyvízelvezető csövei roppant régiek vagy rossz állapotban vannak.

A WC dugulások elkerülése érdekében hasznosak a különböző vegyszeres kezelések, de ezek általában nem a probléma megoldását, hanem a megelőzését szolgálják. Érdemes bevezetnünk a gyakorlatba, hogy félévente vagy legalább évente egyszer alapos tisztításnak vessük alá a WC lefolyót. Ilyenkor használjunk hatékony készítményeket, amelyek képesek mindennemű szennyeződést eltakarítani a csövek belső faláról, legyen az vízkő vagy szerves szennyeződés. Ha így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy megelőzzük a nagyobb problémák kialakulását.

Végül pedig tartsuk szem előtt, hogy az egészségünk és a testi épségünk megóvása a legfontosabb! Ezért tartózkodjunk a sósav gőzeinek belégzésétől, használata során pedig használjunk védőfelszerelést; kesztyűt és lehetőleg szemüveget is!

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: