2017. július 21. péntek, Dániel és Daniella napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Nagy nyári gumi átvizsgáló tanácsok
Írta: kakukk.ro    2016. március 23.

Ha a tavaszi és a nyári hónapokban a közlekedés biztonsága kerül szóba, akkor legtöbben azonnal a nyári gumi használatának fontosságára asszociálunk. Nem véletlen, hiszen a téli abroncs a hét fok feletti hőmérséklet alkalmával már egyáltalán nem teszi lehetővé a biztonságos használatot. Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy nem elegendő pusztán a csere, a használt nyári gumi állapotára is fokozott figyelmet kell fordítani.

Nagy nyári gumi átvizsgáló tanácsok

A Gumiwebshop kérdésünkre elmondta, hogy a guminyomás, a felületi sérülések, és a nyári gumi márkája is egyértelműen rányomják bélyegüket a biztonságos közlekedésre. Lássuk, mire célszerű a szakemberek szerint figyelni akkor, ha az évszakváltáskor szükséges gumicseréről van szó!

Nem mindegy, hogyan tároltuk!
A szakemberek rendszerint felhívják a figyelmet a téli és a nyári gumi tárolására. A felnin hagyott gumikat egymásra helyezve ajánlott tárolni, és időnként célszerű ellenőrizni a guminyomást. Felni nélkül a kifejezetten erre kialakított állvány bizonyul a legjobb választásnak, melyen egymás mellé érdemes helyezni a gumikat. Fontos, hogy ne érje őket sugárzó hő, és az erős napsugárzástól is védve legyenek. Mivel rendszerint a garázsban tároljuk a gumikat, így az itt gyakran megtalálható vegyi anyagoktól is ajánlott megóvni őket. Ha ügyeltünk a téli hónapokban a tárolásra, úgy a nyári gumi változatlan állapotban áll majd rendelkezésünkre az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere alkalmával is.

Profilmélység, a biztonság záloga
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kopott gumi rengeteg veszélyt rejt magában. Igaz ez mind a téli, mind a nyári abroncsra, ugyanis a minimális profil mélységhez közeledvén jelentősen romlik az úttartás, megnő a féktávolság, és az aquaplaning ellenállás is kárát látja a hiányosságnak. A gyártók által a gumi felületén elhelyezett kopásjelzővel pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy megérett-e már az a cserére.

Ellenőrizze a nyári gumi futófelületét is!
A profilmélységen túl a futófelület esetleges sérüléseiről is célszerű a felszerelés előtt meggyőződni. Sokan vannak, akik az ősszel hirtelen aktuálissá váló csere alkalmával csak gyorsan elrendezik a nyári gumit a garázsban, nem is tudva az esetleges sérülésekről. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt felkerülnek a gépjárműre azok tavasszal, mindig nézzük át a futófelületet. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha észrevesszük a kidudorodásokat, szakadásokat, vagy a gumiba fúródott idegen tárgyakat.

Sokszor éppen az ilyen apróságokon múlhat a biztonságos közlekedés. A futófelület egyenetlen kopása arról árulkodhat, hogy a guminyomásra nem ügyeltünk eléggé, vagy a futómű beállításai hagynak maguk után némi kívánnivalót.

Márkafüggő-e a minőség?
Nyári gumik beszerzés alkalmával sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis melyik márka mellett tegyék le a voksot. A drágább valóban jobb minőséget is takar? Kezdő és már tapasztaltabb autósoknak is nagy segítséget jelenthetnek azok az autógumi tesztek, amelyek minden évben elkalauzolják az érdeklődőket az egyes márkák előnyei és hátrányai kapcsán. Az ADAC nyári gumi tesztjének eredményeit mindenképpen érdemes megismerni, hiszen olyan szempontok alapján hasonlítja össze az egyes márkákat, mint a fogyasztás, a nedves és száraz úton történő teljesítés, vagy a zaj, és a kopás mértéke.

Abban általában egyetértenek a szakértők, hogy a teszteken előkelő helyen végzett nyári gumi márkákkal biztosan nem lőhetünk mellé. Mindegy, hogy új szett került a gépjárműre, vagy a tavalyi, nyaralás előtt mindenképpen ellenőrizzük annak állapotát, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések a hosszú autózás alkalmával.

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: